Ученици и студенти се срещнаха с кмета Любомир Христов

В Деня на общината – 12 октомври кметът на Шумен Любомир Христов се срещна днес с представители на новоизбрания ученически парламент в града и със студенти от ШУ “Еп. К. Преславски”. Новият председател на ученическия парламент, десетокласничката Любослава Маринова от ППМГ „Нанчо Попович“ запозна кмета на общината с идеите на учениците да представят по-активно своите клубове и да привличат повече връстници в тяхната дейност.
По-късно студенти и ученици активно се включиха в разговорите по време на срещата. Кметът запозна младите хора със своята работа и с някои от проблемите, пред които е изправена общината. „Вероятно, погледнато отстрани, решаването им изглежда доста лесно. Когато обаче започнеш да променяш нещата и още повече – да променяш нагласите, трупани с години, виждаш, че това е доста трудна работа“, сподели Христов още в началото на срещата и предложи да обсъдят заедно две от темите, които стоят на дневен ред пред общинската администрация. Той посочи, че едната от тях е свързана с паркирането. „Проблемът ще става все по-сериозен през годините и е необходимо да предприемем мерки отсега. Няма достатъчно места, терени в централната градска част за изграждане на безплатни паркинги и очевидно решението трябва да бъде друго. Направихме синя зона, но тя решава въпроса в центъра. Проблемът обаче се измества в страничните улици и към кварталите, затова бихме искали да чуем различни мнения и да изберем най-добрия вариант. И тогава ще внесем предложението си в Общинския съвет“, обясни кметът. Студенти споделиха от собствен опит, че един от начините е да има абонамент. Това в някаква степен би ограничило безразборното паркиране, което създава проблем както за движението на автомобилите, така и на гражданите.
Сунай Алиев, докторант в Шуменския университет, отправи официална покана към кмета Любомир Христов от името на ректора на проф. Георги Колев за участие в церемонията по връчването на дипломите на випуск 2018 на 7 декември от 10 часа в зала „Арена Шумен“.
Представителите на ученическия парламент приеха идеята на някои от студентите да организират поредица от събития, с които да се противопоставят на проявите на вандализъм в града. Кметът ги посъветва да разработят проект, с който да кандидатстват за финансиране на младежки инициативи. „Нека те да са свързани със забавления на младите хора, да са интересни, а не скучни и поучителни, но едновременно с това да носят и посланието срещу подобни прояви и ние ще ви подкрепим“, посъветва ги Христов.