Международен фестивал на любителските исторически филми в Шумен

Международният фестивал на любителските исторически филми ще се проведе на 10 и 11 октомври в Шумен. Откриването е от 14.00 часа на 10 октомври в градинката пред НЧ ”Добри Войников-1856”, а малко по-късно, в 14.45 ще започнат и прожекциите на филмите, които участват в тазгодишното 50-то издание на фестивала. Награждаването е на следващия ден, неделя, 11 октомври, от 11.00 часа в концертната зала на читалището.

Тази година филмите са 50, като 21 от тях са от чужбина от 8 държави. Условието, на което всека лента трябва да отговаря, за да бъде допусната до участие, е филмът да е с дължина не повече от 20 минути.

Председател на журито е известният кинокритик проф. Божидар Манов, а членове са режисьорът Александър Донев, д.н. Силва Хачерян от Министерството на културата, доц. д-р Стефан Минков от ШУ ”Епископ Константин Преславски” и Стефан Хаджи Андоновски – председател на Киноклуба от Битоля Северна Македония.

Организатори на фестивала са Община Шумен и НЧ ”Добри Войников-1856”. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата и международната организация на кинолюбителите УНИКА. Съорганизатори на проявата са Националният исторически музей, Съюзът на българските филмови дейци, ШУ ”Епископ Константин Преславски”, ХГ ”Елена Карамихайлова”, РБ ”Стилян Чилингиров”, Съюзът на народните читалища и Регионалният исторически музей в Шумен.

Ще бъдат връчени Награда за най-добър филм – първа, втора и трета, Награда „Генчо Генчев“ – за кратък филм до 5 минути, Награда за най-добър филм на млад автор (до 30 години), награди за: сценарий, режисура, операторско майсторство, монтаж, звуково оформление, награди на Община Шумен, Министерството на културата, Медал на международната организация на кинолюбителите УНИКА и награди на организациите, подкрепящи фестивала.

Най-младият участник във фестивала през тази година е на 15 години, а най-възрастният – на 91.

Фестивалът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, уверяват организаторите.

Skip to content