Разрешават се разходките в паркове при строго спазване на противоепидемичните мерки

Отварят се за посещение от днес „Шуменско плато“, „Кьошковете“ и Градската градина в Шумен. Това ще става при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, реши на свое заседание Общинският кризисен щаб, свикан от кмета Любомир Христов. Решението е във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев РД-01-239 от 26 април 2020г. за посещенията в паркове и градини.

Пешеходните разходки в природния парк „Шуменско плато“ вече са разрешени при спазване на изискванията за дистанция от два метра и половина и носене на предпазни маски за лице. Придвижването към паметника „Създатели на българската държава“ ще става по страничния калдъръмен път и през останалите подходи към парка.

Остава забраната за изкачване по стъпалата към паметника. Както и досега е забранено придвижването с автомобили към и на територията на платото. Не се разрешават посещенията на заслоните. Забранена е  употребата на алкохол на територията на всички паркове. Изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете към платото също остават. Служители на ОД на МВР и инспектори от общината ще следят за стриктното спазване на ограниченията.

Отворена за посещение е и Градската градина, което ще става също при много стриктно спазване на наложените ограничения. Входът е през централния вход, а излизането – от изходите за автогарата, за жп-гарата и към ул. „Станционна“ . На останалите места, от които може да се влезе или излезе от градината, ще бъдат поставени сигнални ленти и няма да се допуска преминаване през тях. Не се разрешава сядането на тревните площи, на пейките както в градината, така и на детската площадка, а също и използването на уредите за игра.

Разрешават се също посещенията на индивидуално спортуващи и колоездачи в природния парк „Шуменско плато“, „Кьошковете“ и в района на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“.

От общинската администрация напомнят, че остава в сила забраната за използването на спортните и детските площадки в целия град. Нарушаването на разпоредбата се санкционира.

Skip to content