Спазвайте мерките и през почивните дни, съветват от общината

Във връзка с предстоящите празнични и почивни дни от общинската администрация призовават гражданите да спазват разпорежданията и наложените превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса COVID-19. Оттам напомнят, че разходките на Шуменското плато, Кьошковете и Градската градина вече са разрешени, но с условия. Поставени са указателни табели за маршрута на движение при влизане и излизане от парка “Кьошковете”. Не се позволява събирането на хора по заслоните. Предварително ще бъдат обходени всичките 17 заслона на Шуменското плато и входовете към тях ще бъдат затворени със сигнални ленти. Остава в сила ограничението за движение с автомобили към и на територията на Шуменското плато. През контролно-пропускателните пунктове ще бъдат пропускани само велосипедисти и пешеходци. Придвижването към паметника “Създатели на българската държава” става само по страничните пътища, а не по стъпалата, където трудно може да се спазва дистанция, ако има много хора. Забранена е употребата на алкохол, не се разрешава сядането на тревни площи и пейки на територията на всички паркове и градини.

Обозначени са входът и изходите в Градската градина. На останалите места, от които може да се влезе или излезе от градината, има ограничителни ленти, за да не се допуска преминаване през тях. По пешеходната зона от пл. „Оборище“ до пл. „България“, както и в Градската градина са поставени надписи, които напомнят, че трябва да се избягва докосването на повърхности, сядането на пейки и тревни площи. Детските и спортните площадки също са оградени с ленти и влизането в тях не е разрешено.

Екипи от служители на общината, природния парк и полицията ще извършват засилени проверки за спазване на ограниченията и ще съставят актове на нарушителите. Затова от общината отправят апел към гражданите да се съобразяват с разпорежданията и да спазват обозначенията, за да не се стига до наказания. Задължително е носенето на предпазни маски за лице и спазването на дистанция от два метра и половина. Деца до 12 години задължително трябва да са с родител или възрастен член на семейството.

Местната управа благодари на всички, които спазват правилата и така помагат да запазим здравето и живота на своите близки и на другите хора. От нас зависи как ще се справим и дали скоро ще можем да се разхождаме, да спортуваме в парковете и градините и да продължим живота си в по-нормален ритъм.

Skip to content