Училищата, детските градини, яслите и социалните заведения са снабдени с вода за питейни и битови нужди

Всички училища, детски градини, ясли и социални заведения в града разполагат с достатъчно количество вода за пиене и за битови нужди през следващите два дни. Има готовност да се достави вода и от други населени места, ако ремонтите продължат по-дълго от предвиденото. Това съобщиха днес зам.-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова и Даниела Савчева, началник на отдел „Образование, наука и развитие“.

„Започнахме организацията още в началото на седмицата. Експерти от общинската администрация обходиха детските градини и училищата и на място се уверихме, че те имат готовност да посрещнат планираното спиране на водата, което се изтегли с един ден. Вчера вечерта, след получаване на информацията за внезапното спиране на водата, сме прозвънили на всички директори. Там, където не са били напълнени с вода достатъчно съдове, са изпратени хора да го направят, каза Даниела Савчева. Тя допълни, че и днес нейни колеги са по училищата и детските градини, разговарят с директори и ако някъде допълнително има нужда от питейна вода, то тя ще бъде осигурена.

Социалните заведения също са запасени с вода, както за битови, така и за питейни нужди, увери зам.-кметът Светлана Маркова. По думите й обществената трапезария социалният патронаж няма да спират работа, тъй като и те разполагат с резервни количества вода. Ако до неделя авариите не бъдат отстранени, ще се търсят различни възможности, за да може в понеделник да се осигури вода в училищата, детските градини, яслите и социалните заведения. Като възможен вариант тя посочи да бъде доставена питейна вода от други населени места и да се допълнят съдовете, предназначени за битови нужди.

Припомняме, че водата от 7 обществени чешми в Шумен е подходяща за пиене. Това са чешмите до комплекс „Боровец“ в парк „Кьошковете”, по пътя за паметника „Създатели на българската държава”, по пътя от Шумен за кв. „Дивдядово“, в кв. „Дивдядово“ – ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“ и на ул. „Поройна“, чешма № 2 по пътя за с. Лозево и чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел.

Негодна за питейни нужди е водата от чешмата, която се намира на ул. „Янко Сакъзов“, както и тази в местността „Бабешкия мост“ в кв. „Боян Българанов“, на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „Васил Левски“ (срещу Томбул джамия), чешма №1 по пътя от Шумен за с. Лозево.

Годна за пиене е и водата от чешмата в с. Дибич по пътя за с. Илия Блъсково. Неподходяща за пиене е водата от местната чешма в с. Панайот Волово.