Започнаха финалите на националните ученически игри по баскетбол

Първите срещи от националните финали на ученическите игри по баскетбол за юноши 11-12 клас вече започнаха в зала „Младост“. За титлата се състезават 10 от най-добрите ученически отбора от Шумен, Ямбол, Правец, Варна, Казанлък, Пловдив, Търговище, София, Видин, Плевен.

Официален старт на първенството даде кметът на Шумен Любомир Христов. „За мен е чест да посрещнем най-добрите отбори при юношите. Радвам се, че Шумен е домакин на финалите на тази надпревара. Надявам се участниците да останат доволни от организацията и от пребиваването си тук през тези няколко дни“. Той пожела на баскетболистите успех и да приключат състезанието без контузии. Освен това Любомир Христов обеща да подари топката от игралия се преди седмици в Шумен Мач на звездите на най-добрия отбор на турнира и връчи медал на треньора Милчо Колев от името на баскетболната федерация, който повече от 20 години тренира младите надежди на Шумен и заслужава признанието на шуменци.

Милен Чолаков от шуменския отбор на ППМГ „Нанчо Попович“ и шуменският рефер Георги Железов от името на състезателите и съдиите положиха клетви за спортсменство по време на мачовете.

В първата фаза на финалите, днес и утре, се играят мачовете от предварителните групи. Жребият отреди в грапа А да са шампионите от миналата година от Правец, заедно с тимовете на гимназии от София, Видин, Варна и Пловдив. В група Б са домакините от ППМГ „Нанчо Попович“ и съставите от Ямбол, Търговище, Плевен и Казанлък.

Последните мачове от ученическите финали по баскетбол за юноши, при които ще стане ясно разпределението на медалите, ще се играят в неделя. От 9,00 е двубоят за пето-шесто място, от 10,30- – за третото място, а шампионът ще стане ясен в мач, който започва от 12,00 часа.